Wednesday, May 25, 2011

He is totally 'dewasa' now

12th May - Berjaya gagahkan diri bawak Rizq visit Ampang Puteri, consult with Paed Specialist, Dr. Wan Usamah. At first, sedikit reluctant timbul dalam hati untuk circumcise dia.  Timbul rasa kesianla, sedih la, macam-mcam orang cakap takut nanti dia tak dapat feel dewasa tu la bila besar nanti. But then I did some research, in fact ada sumber mengatakan Rasulullah saw dikhatankan oleh Abd Muttalib pada hari ketujuh kelahiran baginda.  My cousins yang circumcise baby boy diorang pun cakap senang je nak jaga, as if nothing happened to bebird diorang tu. Cam tak confident je rasa..iyeke? So, consult with Dr., and timbul la sikit rasa keyakinan tu. Masalahnye Rizq ni dah 3 months plus, takpe ke? Dr. kata takpe, ok fine. Better now kot than later bila dia dah jadi toddler, lasak main sana sini kot2 la ada problem like his 2 uncles ni, orang kata jadi buta sebab kulit lebih sangat, solution nye circumcise masa umur 1-2 tahun camtu. Kalau dah umur camtu lagi kesian kottt..masa tu, method circumcise kena pakai method budak 12 tahun punye, dah tak boleh pakai ring macam baby lagi.

Ok, cerita pasal method pulak, according to the Dr., he will separate the top layer of the skin (that to be circumcise), attach some sort of plastic ring to the circumference area, and cover with that separated skin, tie with a string and make it water tight. Jadi, bahagian bebird yang terdedah tu dah macam orang beso punye la.  Sakit ke tak? Dr. cakap, sakit masa nak bius je, then mungkin dia akan merengek satu hari tu sebab rasa uncomfoertable la tetibe ada sesuatu kat bebird dia. The following day, should be ok. Then later, ring tu akan drop together with his skin layer approximately in 10 days time, or 14 days max. Dia akan drop cam pusat baby juga la. Bezanya dengan method budak 12 tahun punya, yang ni tak perlu dressing, no stitches, and definitely no pain, except from during bius tu je. Ok, wish for the best..

23rd May - Ok, hari besar Rizq dah tiba. Nervous tak hengat ibu dia tau...

Rizq before masuk OT. Muka cam takut je..

I memang tak berani masuk OT, takut nanti tak sampai hati..huhu. Ayah dia pun sama. Luckily nenek & tok abah dia semangat nak masuk OT tengok the whole procedure.  Nenek dia story mory, masa baringkan Rizq kat bed tu, dia stretch dengan senang hati sekali. Agah dengan Dr., membebel apa tah kat Dr. tu siap tembak Dr. 2 kali lagi. Naughty tau...Then bila letak iodin yang sejuk beku tu kat bebird dia, komain lagi meraung. Rizq ni dahla tak suka sejuk. Sikit pun tak boleh. Pacifier tu, jangan harapla nak masuk fridge, memang dia reject. Sentuh pun nak kena paksa tau. Tengah menjerit2 tu, ditambah lagi dengan nurses hold still tangan dia, lagi la dia meronta package ngan meraung skali. Nenek dia pun semacam punya panick, padahal Dr. tak sentuh dia pun lagi. Memang drama king betul tau. Then, bila sampai part potong memotong tu, dia relax je sambung agah-agah Dr. sampai selesai the whole procedure. Pastu, dah sampai time feeding dia, start la angin satu badan balik. Anak saya memang hot temper bila lapor, harap maklum.

Rizq after selesai, cepat-cepat sumbat susu. Mood: masih hangin lagi ni even tho dah sampai ruamh pun.


Later that evening, kami semua kesian kat Rizq sampai tak sanggup nak mandikan dia takut dia sakit. Seluar pun tak sanggup nak pakaikan. Ayah dia pulak tak sanggup nak bagi dia tido dalam air-cond takut sakit ke ngilu ke. Maka ramai-ramailah berkampung kat living hall, temankan Rizq tido.

The next day, tengok Rizq cam ok je, nenek dia pun berani nak mandikan dia. Ibu masih tak sampai hati lagi. tapi tengok Rizq enjoy je cam takde apa-apa berlaku pun. Pakai pampers pun cam biasa, dukung ke tiarap ke apa ke pun cam biasa je.  Magic la. Tak sakit ke dia ek? First urine dia pun cam biasa je. Tarer la Dr. ni. Lenkali, kalau ada rezeki dapat baby boy lagi, memang nak khatankan pada hari ke-7 and below. Lagi senang citer.

24th May, 8 days later ring tu pun jatuh. Tengok bebird dia cantik & kemas je. Alhamdulillah, pasni Rizq dah boleh ikut tok abah dia gi solat jumaat. Yayy!! agak-agak raya ni sempat tak Rizq ikut tok ki solat raya ek? Melampau...jalan pun tak pandai lagi kotttt..

Happy Rizq dah boleh kawen. Yayyy!!!

4 comments:

~ US *_* ~ said...

haritu mase sunat kan hannah..doc tu ckp aa da anak dara da diee hehe da ble tawen jgk..yayyy :p

zLa said...

yayyy!! jom kawen!

Karen Yaacob said...

klau dah sunat at this age, besar nanti dah tak yah sunat dah lah eh?

zLa said...

yezzaaaa...senang mak..