Tuesday, August 24, 2010

Review: Makeup

Salam Ramadhan, lovelies!

Yes, I know lama sangat menyenyap. Puasa, biasela. Alasan yang boleh pakai tak? Boleh la..boleh la..

Ok, hari ni nak story mory pasal makeup yang dah basi. A'ah, mengaku pun. MUA pertama yang sentuh muka ai is Shaz from Belangkas Butik. I know her agak lama juga, since kami sama-sama mengandam kan.  I hired her to do makeup for persalinan daerah. Baju persalinan & accessories semua pun from her boutique.

Persalinan 1: Kimono

Persalinan 2: Melaka

Persalinan 3: Perak

Overall, puas hati with the makeup. Shaz charge RM 350 for first dress, then add RM 100 for touch up for subsequent dress. Makeup for Kimono sangat, sangat natural sesuai dengan theme Japanese kan. Makeup for the rest tu haruslah heavy sket to match with the theme. Tapi heavy pun, still tak nampak cam heavy sangat. One thing I like about Shaz, dia buat hairdo dengan sangat cantik dan kemas sekali!  Selesai 3-3 persalinan, Shaz dengan baik hatinya terus touch up for majlis khatam al-quran pulak dengan rela hatinya, tak mintak charge pun. Kita kan kawan :)


Then, for nikah pula Kak Sai datang tepat pada masanya. Official MUA is Saidatulnisa, bergegas2 datang after makeup the Queen. Sambil makeup tu, my aunty tolong re-apply inai pulak. Tengah makeup halfway, berhenti jap cuci2 inai and also sembahyang jap.  Pastu ada pulak peristiwa terlupa kunci pintu then ramai pulak orang masuk bilik pengantin nak tengok sesi mekap. Kesimpulannya saya banyak menyusahkan Kak Sai tapi Kak Sai dengan cool nye cakap takpe, biaselah tu...

Overall, semua orang cakap cantik dan buat ai perasan cantik. But hubby kata nampak garang?? He prefers makeup for sanding by Sue Cantik. I say, natural, buat i nampak ayu ceceece..also buat nampak serene gitu..cececece lagi.  Menepati motif untuk nampak elegant and sangat seswai for nikah. Tu i rasalah, orang lain rasa lain.  Kak Sai punya rate, RM 1,000 per session but you have to book early, and bear with the risk of being replaced with her assistant sebab Kak Sai selalu busy and cancel last minute. Kalau ada rezeki, boleh book last minute like I did. Tu pun secara tak sengaja seperti yang diceritakan sebelum ni di mana patutnye I book Kak Sai's assistant, Kak Liza then lain pulak jadi nye.


As for majlis bersanding esoknye pulak, Sue Cantik & Wan sampai tanpa sesat pun. Kami makeup kat rumah sebab i rasa situla tempat yang i paling selesa. then after makeup baru gerak ke dewan. Tapi baju akan ronyok sket la bila duduk dalam kereta on the way ke hall tu.


Sue makeup dengan penuh lemah lembut je. Sangat, sangat gentle. Buat i rasa sangat, sangat relax. And hasilnye buat i rasa cam mannequin je. Ecececece..entry ni ditulis dengan penuh perasaan perasan!  Notice false eyelashes by Sue is more natural, whereas false eyelashes by Kak Sai memang intentionally nak buat my eyes yang kecik ni nampak besar. Sue Cantik charge RM 900 per session, add RM 150 for groom.


Untuk bertandang pulak, i save budget and makeup sendiri je, and the groom as well.  Abah was responsible  for the groom's sampin. This time dah tak nervous sangat dan yakin eyeliner takkan smudge.  I know, you shouldn't work on your wedding day tapi nak buat cmane. Discount la sket..

 Tadaaa!! I decided not to comment anything for this picture ;p


Makeup by Sue ni hubby and my mum paling suka, but my father and orang tua2 yang lain voted makeup by Shaz. Whereas for me, susah untuk judge. 3-3 makeup semua ada theme and motive yang berbeza-beza, and they ols haruslah makeup dengan teknik yang berbeza-beza untuk masuk dengan tema yang berbeza-beza.

All 3 of my MUA semua sangat pro and datang right on time, siap pun awal jugak so that I have some time to cool down and pose2, shoot2..

Sekian, till next entry yang tak tahula bila..

Till then, take care & selamat beribadat di bulan yang mulia ini.

Love,
zLa

30 comments:

Perempuan Bernama Isteri said...

sampai skang ralat sket tak datang ko kawen. mm takpala.

but u looked gojes sesangat. thumbs up!

♥ dak pink said...

sume mekap sgt cantik =)

psst: link blog haruslah ditukar ke saya sudah kawen =p

Byzura Mj (By) said...

u makeup sendiri pun cantik apa? kalau pandai just sendiri pun ok. jimat. hehehe

zLa said...

@NahWal; relax ar..aku pun cam tak dapat datang wedding ko je..kena makeup pengantin :|

@dakpink; nanti tukar link orang cari2 sesat pulak. dah takleh follow..takpela, tukar title blog je

@Bai; hari nikah n sanding tu at first memang berhajat nak mekap sendiri. pastu tetibe rasa nervous pulak menguasai diri..nanti mengigil camne nak pakai eyeliner? huhuhu...

farahfatihah said...

me, suka yg sue cantik make up tu!!! mmg gojes!!

~ mizzAmy ~ said...

zla, i dpt tgk ur sanding je that day. memang chantekkkk. terpukau uuuuu... hehehehe... =P

zLa said...

@farah, i pun sukeeeeee! :D

@amy, thank u ye sayang for coming that day..haruslah ambik berkat, kan dha terkena tempias nye ;p

L.O.V.E Story said...

hai zla, i am actually ur silent reader~ sgt suka baca blog u~ omg~! i heart ur wedd! baju lawa, mekap pun lawa~ mekap persalinan tu sgtlah natural.. lagipun u mmg dh lawa mekap cane pun lawa :) congratz dear~

L.O.V.E Story said...

hai zla, i am actually ur silent reader~ sgt suka baca blog u~ omg~! i heart ur wedd! baju lawa, mekap pun lawa~ mekap persalinan tu sgtlah natural.. lagipun u mmg dh lawa mekap cane pun lawa :) congratz dear~

bride2wife said...

hello..blogwalking..:)
zila, kenapa sue charged RM150 for groom? sekadar pakai bedak etc or dgn persalinan sekali..im curious...

zLa said...

@eika, thank you dear! alhamdulillah, mereka berjaya melawakan saya..hahahaha..mata saya kecik je eika, tak mekap memang tak perasan pun ada mata..visit2 la selalu ye! tenkiu!!!

@bride2wife; sue charged rm 150 utk touch up, meaning pakai powder and then pakaikan sampin juga. tapi bukan sue yang buat ni. wan, assistant dia yang buat. tula i ingat nak buat sendiri je for groom, tapi sib baik soh dia buatkan. tak sempat pun masa tu..

bride2wife said...

oh yeke..sue tak charged i apa2 pon for groom haritu..sue apply bedak sikit2 je, rambut pon sue dah buat sikit tapi my husband tak nak then dia ubah balik sendiri...hehe. mesti sue kecik hati..sian dia :) tapi dia memang lembut kan zila...

kay kamal said...

ur japanese look tu mmg nmpk jepun abes! nice..and the other persalinan sgt nmpk cm princess! suka suka!

i like both ur nikah and sanding ones...*drools~*..

nk jadik lawa gak like u! hee~

ElyaElmo said...

sis..cantik laaa gamab2 sis ni...
rambut sis cantik laaaa..ikalllllll!!~ saya sukaaaaaaa

zLa said...

@bridewife; oyeke..ini tidak adil! huhuhu..tapi kelembutan dia memang menawan kalbu kan..

@kay kamal; i kalau tak mekap memang tak lawa sungguh! tahniah pada mereka yang berjaya buat transformasi :D kay, pengantin mana yang tak lawa..pengantin mesti ada seri yang melawakan punye ah! i'm sure kamu nanti akan jadi sangat gojes memukau sume mata yang memandang :)

zLa said...

@elya; rambut i ciput je..tu sume wig tu...ha kan shaz berjaya buat uols terpedaya..dia buat hairdo memang mantap!

cik senah said...

dalam byk2 gambaq yg zla tempek kat blog.. cik senah suka sgt ngan gambaq pertama.. memang nampak macam org jepun arr.. comeyy.. :)

zLa said...

@cik senah; impak mata sepet cik senah..hehehehe....sebab tu pilih baju kimono ni....

dd dudu said...

zila, awk sangat cantek :)
huhu

sk said...

betul zila.. i setuju, 3-3 mekap pon i suka. sume menepati tema. senang ckp, semua cantik lah! :D

n lucky u terer mekap. so time bertandang tu boleh mekap sendiri.. best2.. hehe

L.O.V.E Story said...

heheh mata i pun kecik macam u~ sepet! dah la i pakai spek~ haha mmg slalu singgah tapi tak sempat komen~ heheh tapi sgt suka ur wedd!!i suka baju syomir! sgt lawa k..

cik senah said...

zla : cik senah pun kategori sepet gakkk.. hehe..

p/s : nak kenai cik senah.. cari cik senah di FB ( cik senah tak dak blog.. cuma jd pembaca dan pemberi komen bersiri di blog org sajaaa.. huhu!! )
search me in FB >> intan nurasyidah

"take careee!!"

zLa said...

@sk; kalau ikut rasa mengada2 i ni, sume pun rasa nak pampered org mekapkan. best tau kena mekap..ngeheeeee

@eika; at least u ada eyelid okey..boleh buat soket la jugak..syomir memang best! sape2 nak cari designer memang i recommend dia. his designs more to modern, and his aim macam less is more. and lagi best, dia tak sombong and very easy to deal with :)

@cik senah; mana dapat nama senah tu cik intan oiii..

white purple flower said...

sume tantek tapi paling suke sue tantek!

L.O.V.E Story said...

tp eyelid kecik~ jeles tgk org yang ada eyelid besar sket~~ lawa je kalau mekap! hehhe at least u have flawless skin ok!! suka!! heheh i tgk baju2 dia kat fb sgtlahhhh berkenan!

Fathiyah said...

zila,i suka gambar u wearing kimono.mmg mcm jepun.hehe.sesuai.makeup sume cantik.just nice.lovely =)

sarah said...

betul..sume cantik! with different style :) u are so lucky!

~ THALHA ~ said...

cantik! sue cantik make up paling cantik.

Hana said...

semua chanteq2... ur own make up pon very nice jugak.. :)

zLa said...

thank you, lovelies! alhamdulillah, memang sangta puas hati dengan semua MUA..syukur alhmadulillah :))