Friday, August 27, 2010

Tuesday, August 24, 2010

Review: Makeup

Salam Ramadhan, lovelies!

Yes, I know lama sangat menyenyap. Puasa, biasela. Alasan yang boleh pakai tak? Boleh la..boleh la..

Ok, hari ni nak story mory pasal makeup yang dah basi. A'ah, mengaku pun. MUA pertama yang sentuh muka ai is Shaz from Belangkas Butik. I know her agak lama juga, since kami sama-sama mengandam kan.  I hired her to do makeup for persalinan daerah. Baju persalinan & accessories semua pun from her boutique.

Persalinan 1: Kimono

Persalinan 2: Melaka

Persalinan 3: Perak

Overall, puas hati with the makeup. Shaz charge RM 350 for first dress, then add RM 100 for touch up for subsequent dress. Makeup for Kimono sangat, sangat natural sesuai dengan theme Japanese kan. Makeup for the rest tu haruslah heavy sket to match with the theme. Tapi heavy pun, still tak nampak cam heavy sangat. One thing I like about Shaz, dia buat hairdo dengan sangat cantik dan kemas sekali!  Selesai 3-3 persalinan, Shaz dengan baik hatinya terus touch up for majlis khatam al-quran pulak dengan rela hatinya, tak mintak charge pun. Kita kan kawan :)


Then, for nikah pula Kak Sai datang tepat pada masanya. Official MUA is Saidatulnisa, bergegas2 datang after makeup the Queen. Sambil makeup tu, my aunty tolong re-apply inai pulak. Tengah makeup halfway, berhenti jap cuci2 inai and also sembahyang jap.  Pastu ada pulak peristiwa terlupa kunci pintu then ramai pulak orang masuk bilik pengantin nak tengok sesi mekap. Kesimpulannya saya banyak menyusahkan Kak Sai tapi Kak Sai dengan cool nye cakap takpe, biaselah tu...

Overall, semua orang cakap cantik dan buat ai perasan cantik. But hubby kata nampak garang?? He prefers makeup for sanding by Sue Cantik. I say, natural, buat i nampak ayu ceceece..also buat nampak serene gitu..cececece lagi.  Menepati motif untuk nampak elegant and sangat seswai for nikah. Tu i rasalah, orang lain rasa lain.  Kak Sai punya rate, RM 1,000 per session but you have to book early, and bear with the risk of being replaced with her assistant sebab Kak Sai selalu busy and cancel last minute. Kalau ada rezeki, boleh book last minute like I did. Tu pun secara tak sengaja seperti yang diceritakan sebelum ni di mana patutnye I book Kak Sai's assistant, Kak Liza then lain pulak jadi nye.


As for majlis bersanding esoknye pulak, Sue Cantik & Wan sampai tanpa sesat pun. Kami makeup kat rumah sebab i rasa situla tempat yang i paling selesa. then after makeup baru gerak ke dewan. Tapi baju akan ronyok sket la bila duduk dalam kereta on the way ke hall tu.


Sue makeup dengan penuh lemah lembut je. Sangat, sangat gentle. Buat i rasa sangat, sangat relax. And hasilnye buat i rasa cam mannequin je. Ecececece..entry ni ditulis dengan penuh perasaan perasan!  Notice false eyelashes by Sue is more natural, whereas false eyelashes by Kak Sai memang intentionally nak buat my eyes yang kecik ni nampak besar. Sue Cantik charge RM 900 per session, add RM 150 for groom.


Untuk bertandang pulak, i save budget and makeup sendiri je, and the groom as well.  Abah was responsible  for the groom's sampin. This time dah tak nervous sangat dan yakin eyeliner takkan smudge.  I know, you shouldn't work on your wedding day tapi nak buat cmane. Discount la sket..

 Tadaaa!! I decided not to comment anything for this picture ;p


Makeup by Sue ni hubby and my mum paling suka, but my father and orang tua2 yang lain voted makeup by Shaz. Whereas for me, susah untuk judge. 3-3 makeup semua ada theme and motive yang berbeza-beza, and they ols haruslah makeup dengan teknik yang berbeza-beza untuk masuk dengan tema yang berbeza-beza.

All 3 of my MUA semua sangat pro and datang right on time, siap pun awal jugak so that I have some time to cool down and pose2, shoot2..

Sekian, till next entry yang tak tahula bila..

Till then, take care & selamat beribadat di bulan yang mulia ini.

Love,
zLa

Friday, August 20, 2010

Humpty Dumpty had a great fall



Bahana laloq ketika sahur, mak buyong sorang ni jatuh tangga dengan bunyi bedebuk yang memecahkan hening malam taktala orang lain sedang sahur. Jatuh bergolek bak nangka busuk.

Natijahnya, elbows yang scratched, dan pinggang yang lebam lagi membengkak. Confuse camne boleh landed kat pinggang..hmmm..

Nope, belum check lagi baby's condition. This coming weekend, insyaallah.

Articles from Babycenter indicates that there shouldn't be any harm to the baby when the preggy mother falls, as long as there is no pain in the abdomen, no bleeding and so forth.

Currently no symptoms of the above occurred.  Alhamdulillah.

Hubby was speechless when the incident happened. Everybody in the house was speechless ;p

Tuesday, August 10, 2010

Promo!! Promo!!

Ini takde kena mengena dengan perkahwinan, tapi saje menumpang kasih melukut tepi gantang kat sini.

*Click for larger image*

Makeup Class by Zila Ziman is now Open for Registration!  
Tempat adalah terhad.
Daftar segera!


From Zero -> Basic -> Advanced Knowledge
It's ok jika anda tiada pengetahuan asas :)
 

Cara Pendaftaran: Maklumkan kepada Zila Ziman melalui SMS atau email butiran berikut:
1) Nama Penuh
2) Kad Pengenalan
3) No. hp

Kemudian, Zila akan maklumkan kekosongan tempat sebelum anda membuat bayaran RM 100
sebagai yuran pendaftaran kepada acc Maybank Zila Ziman. 

Lokasi:
Zila Ziman Studio
E-122,  Suria Apartment,
Damansara Damai,47830, Petaling Jaya.
tel: +6012-3474745
email: zilaziman@gmail.com
or; info@zilaziman.com
website: www.zilaziman.com

Sila bawa barang makeup dan tools anda.
Jika tidak lengkap tidak mengapa, bawa sahaja apa yang ada.
*Grab the chance to play with my makeup kit and tools*
Tidak perlu bawa model anda untuk class ini.

For further info, visit www.zilaziman.com 

Kan dah kata takde kena mengena.... 

Wednesday, August 4, 2010

Welcome Picture

Heeeeeellloooooooooooo!!!

Masih belum dapat pics from Ikram uols. Atas alasan tu i guna pakai jadi penyebab menyenyapkan diri from blog ni (^^)v

Okay, few of my loyal readers bertanyakan pada saya on my Welcome Picture yang i letak kat hall entrance during my wedding.  FYI, itu murah saje cost nye. For those yang ada banyak masa untuk expand their surveys, I'm sure you'll get one a LOTTT cheaper than mine.


Tidak, picture tu saya tak print on canvas pung! Nope, saya memang kedekut dan sengkek pulak masa tu. A'ah, decided untuk letak ni pun very the last minute. So what I did, cari frame paling murah and terdaya ke Ikea je masa tu. I'm sure kalau dan ke Nilai 3 mesti boleh dapat murah lagi. Price for that frame, RM 19.90. Hajat nak cat kaler putih sekali tak dan puloks. Tapi takpela, at least match dengan stand nye.

As for the stand, i mintak belas ihsan vendor pelamin je. Alhamdulillah, Kak Nadia from Dina Halim ada stock of that stand. If not mistaken, some photographers ada rent out that stand juga.

Untuk picture i yang mencapub tu, as mentioned before, i tak print canvas pun. Bapak mahal d'oh. My first intention nak print as gambar je. Malangnye pegi beli frame dulu then baru nak print pic. Frame Ikea uols taula kan, size nye pelik sket. Nak print as gambar, but then they ols cannot print size A2 pulak. Ye, frame tu size A2. 2xA3 is A2 la kan? Nak print A3 pun dah 100 plus. So, for cost saving purpose, i print as bunting je kat tempat i print my wedding card. And they charged me RM 50 for that size. Then i suruh they ols potong so that senang i masukkan dalam frame tu je.



Design of that picture kami yang syok sendiri tu, i dengan syok sendiri nye used Photoshop and edit sdn bhd je from our pre-wedding pictures, captured by Digital Syndicate.

As mentioned before, I did it in very last minute. Tak banyak masa untuk survey pun to get or purchase at a very cost saving prices. I grab je mana yang ada depan mata. Like I said before, if uols banyak masa, I encourage you to expand the survey. I'm sure tempat lain pun boleh dapat murah lagi. All the best!

Sekian sahaja ceritera chenta kami untuk hari ni. Sile tahan muntah beramai2. Yayy!!


A whole bunch of congratulates to our blogger friends yang baru ended their B2B pose seperti Nurulhuda, dan yang lain-lain. Semoga kekal hingga ke syurga, to infinity and beyond! (pronounce dengan tone Buzz Lightyear) Yeaaaah!

Monday, August 2, 2010

Junior at 8 weeks~*




" Your baby has a face! Your baby's features are becoming more obvious, as his lips, tongue and nostrils, as well as the buds for 20 baby teeth are already present. The back muscles are growing along the spinal column, and his or her reproductive organs have started to form and soon will become either testes or ovaries. The arms and legs are growing and elbows and knees appear as well. The fingers and toes are starting to show but are still webbed. Your baby is about 8 - 11 mm or 0.31 - 0.43 inches in length.
The process of ossification (hardening of the bones) begins as the bones of the fingers and toes have already reached the first joint. Your baby is already getting smarter as his brain continues to develop and grow. Your baby is starting to show signs of reflex activity - an automatic response to certain types of stimuli. Connecting you and your baby, the umbilical cord with all its blood vessels, is starting to function. In fact, what will be your baby's intestine is forming in the umbilical cord as well. An ultrasound done this week would show your baby's fluttering heart and reflex movements.
          This time next year your baby will be 20 Weeks Old! "
Alhamdulillah, no more bleeds. But this time, bleeds from tempat lain pulak. Aish..macam2 hal. Yes, yes..Will try my very best to take 2 L of water everyday. Insyaallah...

First time to see my baby's heart beat. Dr. said, "there's your baby" and I was like waaaaaaa..taching d'oh! "Your baby's heart beat is very good, very strong" -alhamdulillah even though ibu dia asyik bleeds je. 

It's a miracle, my dear. Sangat, sangat astonished. I feel you, here in me :)

Owh..no more mc this time. Tak best!